lauantai 24. helmikuuta 2024

Juhlavuosikyselystä ilahduttava kooste

Heippahei lumisesta Hetasta, jossa kaamoksen jälkeen päivät pitenevät nopeasti ja aurinko on alkanut paistamaan kauniisti!

Teimme 100-vuotisjuhlavuoden kyselyn ja siihen vastasi helmikuun puoliväliin mennessä reilu 100 (!) henkilöä. Lämmin kiitos kaikille vastanneille! Vastauksista oli meille paljon hyötyä juhlavuoden ja ylipäätään tarjonnan suunnittelussa sekä erityisesti valtavasti iloa saimme kaikista palautteista, muistoista yms. Uskon, että monet teistä tämän lukijoista on kyselyyn vastannut (kiitos!) ja siksi tahdoin tehdä lyhyehkön koosteen kyselystä myös teidän luettavaksenne.
Kysely on edelleen täytettävissä koko vuoden ajan.  https://bit.ly/Kysely100Juhlavuodesta
Olemme jo arponeet yhden Majatalo-tuotepaketin kyselyyn vastanneille (onnea Sinikka!
) mutta arvomme vielä vähintäänkin toisen tuotepaketin tuonnempana.

Nyt juhlavuosikyselyn tuloksiin…
😊
Vanhin ensivierailu Majatalossa oli 1965, toiseksi vanhin 1966. Ensivierailuja vastaajilla oli tasaisesti joka vuosikymmenelle 1960-2020.
Yli sadasta vastanneesta 34 % oli vieraillut meillä 2-5 kertaa, 20 % 6-10 kertaa, 16 % yhden kerran ja jopa 14 % yli 20 kertaa! Kahdeksan henkilöä ei ole vielä käynyt meillä, mutta tahtoisi vierailla pian – toivottavasti se onnistuu.
Ainoastaan 7 vastaajaa ei koita päästä käymään Majatalossa juhlavuoden 2024 aikana ja tämä on toki ilahduttavan vähän – näistäkin jokunen vastasi, ettei tänä vuonna pääse tulemaan terveydellisistä syistä.
60 % kyselyyn vastanneista, selkeästi eniten, tahtoisi vierailla Majatalossa maalis-huhtikuussa eli nyt eikun soittelemaan tai mailaamaan meille ja varaamaan kevätviikolle lomareissu!

Kysyimme, millaisista asioista olisit kiinnostunut Majatalon juhlavuoden aikana ja kaksi ehdottomasti suosituinta valintaa oli lepäily Majatalossa ja rauhassa nautiskelu (64% vastaajista kiinnostunut) sekä ruokailut pitopöydästä (61 %). Kolmantena selkeänä oli juhlavuoden tarjoukset (48 %). Seuraavina olivat kodassa tulestelu, saunominen vanhassa pihasaunassa ja lettukestit.
Nämä vastaukset ilahduttivat meitä kovasti sen vuoksi, että Majatalon ystävät eivät kaipaa mitään sirkustemppuja tai erikoisia ohjelmanumeroita, jotka meidänkään mielestä eivät passaa Majatalolle. Teille, ja meille, on mieluisinta ne perusjutut, joita me täällä tarjoamme eikä meidän täydy alkaa muokkaantua toisenlaiseksi eikä varsinkaan huvipuistoksi tms.

Hotellissa vieraillessa vastanneet arvostavat leppoisaa tunnelmaa, kodikkuutta, vieraanvaraisuutta, ystävällisiä ihmisiä, sujuvaa palvelua, rauhaa, monipuolista aamiaista, maukasta kotiruokaa, hyvää petiä, saunaa, siisteyttä, puhtautta, perinteitä, paikallisuutta, autenttisuutta, pienuutta, viihtyisyyttä, estetiikkaa, sijaintia, luonnonläheisyyttä, lappimaisuutta, mukavia oleskelutiloja, hyvää nettiyhteyttä, informaationsaantia, mahdollisuutta omatoimiseen retkeilyyn ja opastettuihin aktiviteetteihin, olostelua ja liikuntaa, hyvää hinta-laatusuhdetta, lisäpalveluita kuten suksienhuoltotiloja ja vaatteidenkuivausmahdollisuutta, lautapelejä…
Meiltähän näitä kaikkea löytyy Enontekiöltä, Hetasta ja Majatalosta, joten mielellämme näitä asioita luimme. Muutama nosto vastauksista, jotka viittaavat selkeästi Majatalossa, ei missä tahansa hotellissa, vierailuun;
Majatalon oma tunnelma ja tutut kasvot ottamassa vastaan, siistit ja tilavat huoneet, majatalon tuoksu, hyvä aamupala - ihan perusasiat!”
Se tunne, kun jatketaan isäntä/emäntäväen kanssa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Tervetullut olo ja jälleennäkemisen ilo!”
Kotoisa tunnelma. Ihana henkilökunta ja tunnelmalliset puitteet. Muistot <3”
Tunne tuntea tulevansa niin kuin kotiin 😊

Millainen olisi unelmiesi lomapaketti ja mitä yleensä toivot lomaltasi?
Edellisen vastauksen mukainen” – näin vastasi moni ja samat asiat toistuivat tässä kysymyksessä kuin mitä edellä luettelin.
Enontekiöllä ja Hetassa Lapin luonnossa liikkumista sekä liikunnan välissä lepoa, rupattelua ja ruokaa”
Rauhallista oloa, hyvää ruokaa. Lisäksi jonkin verran aktiviteettia - mukavia retkiä, ulkoilua eväiden kanssa”
Ystävällinen tervetulotoivotus, majoittuminen siistiin majoitustilaa. Maukkaat ateriat. Mahdolliset paikalliset aktiviteetit valinnan mukaan.”
Valmis peti ja valmis ruoka ja rauhoittuminen ja ulkoilu”
Vaellusta ja sen jälkeen sauna, hyvää ruokaa ja lepoa”
Kokonaisuus tärkein, sopivasti lepoa, ravintoa ja ihanaa liikuntaa”
Rakkaiden kanssa, ihanaa palvelua, hyvää ruokaa ja rauhallista”

Mieleenpainuvimpia muistoja Majatalosta oli paljon ja ne olivat ihastuttavia. Jaamme niitä Majatalon Facebookissa ja Instagramissa tämän vuoden ajan, mutta tässä jokunen sattumanvaraisesti otettu teksti;
Kallen tarinat ja muistelot aina iltaisin. Matin kanssa lipun nosto itsenäisyyspäivän aamuna. Moottorikelkkaretket tunturissa joulukuussa ja keväällä lettukestit Sissangin laavulla.”
Muistoja on niin paljon, että niitä on vaikea eritellä. On hauskoja muistoja, tunnelmallisia muistoja ja haikeita muistoja. Viimeisiin kuuluu Kallen kuolema vierailumme aikana. Oli hienoa, että saimme perheenjäsenten kanssa osallistua hyvästeihin. Tunnelmallisimmat muistot sijoittuvat varmaankin kodan viimeisen leiripäivän iltahetkiin. Elävän tulen äärellä oli hienoa kuulla, mikä kullekin leiriläiselle oli ollut tärkeää leirin aikana. Ulkoilut omien ja ystävien pienten lasten kanssa olivat mieleenpainuvia. Milloin joku suuttui ja jäi niille sijoilleen seisomaan, kun toinen ohitti hiihtolenkillä. Joskus oli niin kylmä, että tyttäreni silmäripset liimautuivat kiinni. Toki lämpöön päästessä ne sulivat heti, mutta olihan sekin oma elämyksensä. Kahvi- ja lettuhetket Pyhäkeron majalla olivat myös mieleenpainuvia. Aina oli kuitenkin ihana tulla majatalon lämpöön ja erityisesti ruokapöytään. Ei jäänyt koskaan nälkäinen olo.😊 Haikeina lauloimme lähtöaamuna: "Tää ystävyys ei raukene, vaan kestää ainiaan..."”
Yövyin Majatalossa ennen lähtöä Hetta-Pallas -vaellukselle: muistan että huokaisin jo ulko-ovella, että tämä on niiiin mun paikka! Ihan kuin olisi kotiinsa tupsahtanut. Hyvät löylyt, makoisat ruuat, rauhallinen huone, välitön & kodinomainen tunnelma, ystävällinen palvelu. Hauskaa oli se, että saman katon alta löytyi valokuva- ja taidenäyttely sekä kellarikirppari! Kaikki ovat lemppariasioita. Kirpparilta ostin rintakorun ja korvikset :)”
Keskustelut Kallen ja Maijan kanssa, unohtamatta Mattia, Tuulaa ja Tiinaa johon tutustuimme hänen ollessa kaasupullon kokoinen. Petri jäi mieleen ahkerana talonmiehenä.”
Vuosina 2010 ja -11 olimme suuren ryhmän (50 henk) kanssa Majatalossa vieraina viikon päivät ja nuo viikot olivat yhtä juhlaa.😊 Henkilökunta otti heti kättelyssä meidät vastaan kuin vanhat ystävät. Saimme koko ajan kokea olevamme tervetulleita. Meitä kuultiin ja palveltiin ohi sen mitä "olisi kuulunut hintaan". Viihtyvyys oli taattu, ruoka koko ajan kuin pidoissa ja yön rauha rikkumaton. Majatalo oli kirsikkana kakussa.”
Omalla riparilla oli ensimmäinen kerta kun vierailin majatalossa. Tunnelma oli jo heti tuolloin lämmin ja turvallinen. Vuosittainen vierailu loppukesästä, sekä parina vuotena talvellakin, oli vuoden kohokohta. Viitisen vuotta sitten kävin majatalossa omien lasteni kanssa yöpymässä yhden yön. Voi niitä muistojen määriä, mitä majatalossa ja hetassa onkaan <3”
Se tuoksu pihassa, kun keittiössä tehdään kotiruokaa.”
Hyviä muistoja on paljon. Eka kerta maaliskuussa 1991 koko viikko sää suosi meitä ja taivas oli kauniin sininen. Vielä kotonakin näin parin viikon ajan silmissäni maisemia kun hiihtelin Ounasjärven jäällä. Kirkon tornin näkeminen oli merkki ettei ollut hukassa. Syksyn retkistä mukavin oli kun pääsimme nuotalle Matin kanssa ja keskustelut Maijan kanssa hänen kotonaan. Jokaikinen kerta kun olemme tulleet Majataloon, sinne tulee kuin kotiin. Ja tietysti se kerta kun eka kerran kiersi tunturin ja palasi Majatalon pihaan väsyneenä mutta onnellisena. Paljon olisi muisteloja yli 30-vuoden ajalta. Kirjan niistä voisi kirjoittaa jos olisi lahjakas sanan käyttäjä.”
Olin kuullut, että Helsingin Naisvoimistelijoiden Grand Old Lady Kaarina Kari oli alkanut Lapin matkailut Hetan Majatalosta vuonna 1932. Siitä oli kehuvia kirjoituksia. Päätimme tulla ryhmällä kokeilemaan samaa paikkaa. Ei ollut turhaan kehuttu. Oli sitä, mitä odotimme. Kotoisa ilmapiiri, letturetki, saunominen saksalaisten kanssa yhdessä, hyvä ruoka ja hyvä alkoholiton coctail -kaikki mieleen painuvia.”

Muutama poiminta ehdotuksista, ideoista, terveisistä;
Ihanaa jos jaksatte näillä panoksilla jatkaa. Tämä riittää ja takaa että tulemme käyttämään palveluitanne sekä suosittelemaan niitä kaikille muillekin.”
Jatkakaa samaan malliin 😊
Majatalo on sellaisenaan hyvä!”
Olette parhaita olemalla sellaisia kuin olette nyt.”

IHANAA, KIITOS – JATKAMME SAMAAN MALLIIN!
😊

: Majatalon Tiina

Hauskaa talven jatkoa ja vielä yksi pidempi muistelus Maunolta tähän loppuun:
”Nuorisoryhmän eksyminen Pyhäkeron maastoon Olimme nuorten kanssa vaeltamassa Pallas-Hetta alueella koulujen syysloman aikaan lokakuun lopulla. Nuoret vaelsivat muutaman hengen pikku ryhmissä ja kohtasimme autiotuvilla ja muilla tulipaikoilla. Viimeinen yhteinen tapaaminen oli Pyhäkeron tuvalla. Siitä ryhmät lähtivät vaeltamaan länttä kohti metsätiellä, josta oli sopinut bussikuskin kanssa nuorten noutamisen Hetan Majatalolle saunomaan ja syömään vaelluksella päätteeksi. Kun lähdimme Pyhäkeron tuvalta, alkoi sataa lunta oikein Lapin malliin. Nuoret kokoontuivat metsätielle ja bussikuskikin tuli paikalle. Mutta yksi ryhmä ei tullut! Aikamme odotettuamme määräsin bussin lähtemään ja viemään Nuoret Majatalolle. Itse jäin metsätiellä odottamaan yhden nuoren kanssa, tällä nuorella oli ryhmän ainoa kännykkäpuhelin, ne olivat harvinaisia vielä silloin. Puhelimella teimme hätäilmoituksen. Rovaniemen aluehälytyskeskus vastasi ja kertoi kääntävänsä poliisille. Puhelimeen vastasi sitten Tornion poliisi ja otti ilmoituksen vastaan. Pian olimme sitten puheissa myös paikallisen poliisin kanssa, ja sieltä tuli pari miestä erämaahan asiaa hoitamaan. Kylille palanneet Nuoret pääsivät Hetan Majatalon suojiin. Saivat kuumat löylyt ja virkistävät suihkut ja maittavat ateriat. Matti-isännän kanssa olin yhteyksissä puhelimella jatkuvasti ja pysyimme tilanteen tasalla. Maastossa metsätiellä poliisi organisoi apua ja etsijöitä Rajavartiostosta, puiston miehistä ja muualta. Mönkijät ja miehet olivat valmiina lähtemään maastoon. Ilta oli pimennyt jo, mutta lumisade, suorastaan myrsky jatkui! Sitten tuli ilmoitus nuorten löytymisestä. Maastoon jäänyt ryhmä ei ollut osannut metsätiellä ja palasivat nopeasti omia jälkiään Pyhäkeron tuvalla, ennenkuin jäljet peittyvät. Kaksi vanhinta poikaa, ryhmänjohtajat, jättivät nuoret tuvalle ja lähtivät palaamaan yli tunturin Sioskuruun, jonka tuvalla oli erämaapuhelin. Puuttoman tunturin ylitys lumimyrskyssä iltayön pimeydessä oli oma juttunsa, vaarallinen ja pitkä! Sioskurulta tuli Hetan Majatalolle ja sitä kautta viranomaisille helpottava tieto. Palasin kaverini kanssa poliisien kyydillä Hettaan. Mekin saimme saunan ja hyvän aterian. Koko nuorisoporukalle löytyi Hetan Majatalosta yöpaikka. Seuraavana aamuna elämää kokenut Majatalon Maija hämmästeli "kuinka kukaan lähtee tuollaisessa säässä tunturin!" Sitä minäkin olen joskus muistellut. Me etelän ihmiset haimme kokemuksia, seikkailua ja elämyksiä pohjoisen olosuhteissa. Niitäkin saimme. Miellyttävimpinä muistoina tuosta reissusta ovat kuitenkin Hetan Majatalon tarjoama turvallisuus, huolenpito, lämpö, ystävällisyys, yösija ja läheisyys. Kiitos siitä(kin) lomareissusta!
Mauno N.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommentit blogikirjoituksesta / terveiset Majatalon väelle. Kiitos!